nnf

Tentang AKU

My photo
Melayari kehidupan didunia tidak semudah yg disangkakan...begitu juga dengan perhubungan sesama manusia...tetapi kehidupan akan menjadi begitu indah jika pandai menyelaminya... dan yang paling penting MAKLUK ASING TIDAK MUNCUL....LALALA

Sunday, February 22, 2009

22.2.2007

hari ni 22.2.2008 genap 2 tahun umur

SYASYA AMEERA IRDINA BT. MOHD FAIRUZ FADLY

kejap je aku rasa... dah besar anak aku ni....
jarak antara syasya dan kakaknya ORKED 4 tahun...

mmg aku n peyut yg merancang..... kerana semuanya bersebab...
mengandungkan syasya sama gak seperti aku mengandungkan ORKED.
tp mengandungkan syasya lagi teruk alahan yg aku alami....
minggu ke6 usia kandungan aku, aku dah mula alami alahan muntah2 yg amat teruk.....
pagi ke, tengahari ke, petang ke, malam ke.... setiap masa aku muntah,......
satu benda pun aku takleh makan..... dan yg paling menyeksakan air masak pun takleh masuk....
masuk je... terus kuar..... so amatlah menyeksakan waktu itu......
terus aku ditahad di wad.... bila dah masuk wad..... oklah skit... coz dah dimasukkan drip berbotol2.... ingatkan dah kuar wad akan ok muntah aku tu... tp bila balik umah je... jd balik... huhuhu..... skali lagi aku ditahan dan sama gak keadaan... bila masuk wad ok... bila kuar wad jd balik.... so selama aku mengandungkan syasya...... sampai usia kandungan 4 bulan....
sampai doktor kata nama aku dah glemor coz asyik ada kat white board je...

3 kali aku ditahan diwad... dan telah dimasukkan drip.... sebanyak 20 botol.... huhuhu... banyak tu.... (ORKED dulu 12 botol je).......

dan masa usia kandungan aku 5 bulan.... berat aku hanya 38 kg.... betapa turun mendadak berat badan aku...... bkn setakat kandungan je turun, aku juga telah disahkan oleh doktor dapat satu lagi penyakit yg tak sepatutnya ibu mengandung dapat.... TYROID... hyper pulak tu.... bacaan tyroid aku begitu tinggi....268.... huhuhu... takut sangat masa tu... coz doktor kata jikalau aku makan ubat yg dos tinggi akan boleh mengakibatkan bby cacat, tp kalau tak makan langsung bleh effectkan aku n bby jugak... so semuanya aku serahkan kepada ALLAH....dan mulai saat itu, tiap2 bulan aku kena dan mmg wajib g bagi darah utk pastikan tyroid aku tak naik sehinggalah aku nak bersalin... tiap2 bulan tau... huhuhu... penat aku rasa.... dan satu lagi yg aku alami ialah masalah gatal2 satu badan.... sampai skrg masih ada lagi 2,3 parut yg tak ilang....

masuk usia kandungan 8 bulan, sekali lagi aku alami muntah2..... sekali lagi ditahan diwad.... tp tak lama... 2 hari je.......
aku dijangka bersalin pada 6.3.2007 tp masa aku gi CHECK-up pada 16.2.2007 doktor suh aku bersalin ari tu gak... maksudnya nak induce aku... coz keadaan aku yg mmg tak mengizinkan... jantung aku mgkn ada masalah skit.... huhuhu... satu lagi berita terkejut... tp disebabkan doktor suh aku bersalin ari tu... aku request nak pilih tarikh lain... hehehe... so bila doktor kata bleh... terus aku amik tarikh 22.2.2007.... coz cantik tarikh tu...

dan last berat badan aku.... hanya 53kg... je... tak naik banyak...

pagi 22.2.2007, aku gi sarapan ngan peyut dulu, dalam kul 10.00 pg baru check-in kat wad... cewah2.. cam masuk hotel balik.... aku bersalin kat PUSAT PERUBATAN AZ ZAHRAH... dan ditemani oleh insan tercayang... PEYUT...sapa lagi..

tp kali ni aku bersalin tak rasa sakit langsung... coz doktor taknak bagi masalah kat aku.... coz jantung aku tak berapa ok.... so aku di EPIDURAL dulu.... baru di INDUCE... mmg aku tak rasa apa.... langsung... sampai aku tak rasa kaki aku ada ke tak....(sib baik dah ada pengalaman sakit masa ORKED dulu) aku diINDUCE pd jam 2.00 ptg.... dan tepat jam 8.01 mlm...
lahirlah SYASYA AMEERA IRDINA.....
dan walaupun aku tak rasa apa2... tp hanya 3 kali push je.... coz syasya amatlah kecik... 2.7 kg je.... berbanding ORKED 3.1kg...(sampai vakum)...

layan gambar aku dulu yerk.... saat2... nak bersalin...


stedy je aku... masa ni dah diinduce... tgh tunggu doktor sembahyang maqrib dulu... sbrnya doktor kata kepala bby dah nampak... tp aku masih boleh tahan lagi.... bagus syasya... dia suh doktor n peyut sembahyang dulu... hehehe...


dan tepat jam 8.01 minit.... inilah yg terjadi... lahirlah



semuanya diamik oleh peyut... yg setia menemani aku.... dari awal sampai selesai sumanya...
cuba lihat... syasya keluar je... terus nangis... tak payah doktor nak tepuk bontot.... hehehe....


dan inilah wajah syasya lepas dibersih dan dimandikan.....

gambar hari kedua.... sepet tul mata tu... entah ler ikut sapa...





so nilah
SYASYA AMEERA IRDINA....
SELAMAT HARI LAHIR SAYANG...
SEMOGA DAH BESAR NANTI JADI
SEORANG ANAK YG BAIK, DAN MEMPUNYAI ARAH TUJU...
YANG CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG.....
UMI, ABAH, N KAKAK SAYANG SANGAT NGAN SYASYA....
................................................................................................................................................................
NOTA : aku bersyukur, walaupun aku alami alahan yg amat teruk masa ngandung, tapi ALLAH masih sayangkan aku... kerna aku selamat melahirkan seorang baby yg comel dan sihat. dan aku jugak amat sihat masa dlm tempoh berpantang... mak aku hanya dtg seminggu dan selepas itu aku uruskan sendiri anak2 aku... termasuk peyut ler... (aku berpantang di rumah aku je... no balik kampung yerk) coz aku tak nak menyusahkan mak aku dah... dan ALHAMDULLILAH.... semuanya selamat.... ( aku rasa puas sbb semuanya aku urus sendiri)....

20 comments:

Umie said...

happy birthday syasya... semoga menjadi anak solehah utk ibu & ayah ye!!!

kakpiah said...

hepi birthday syasya!!
sat ja rasa no...
anak aku pon sama la...

EraNaZeErA.. said...

to UMIE>

tima kasih untie umie,.... amin amin amin...

to KAK ROS >

ma sih...untie ROS..hehhee..mmg jap je... kita pun dah tua... huhuhu...
ooo shinbei sama umuq ngan syasya yerk... so leh ler kita berbesan... hahaha...

psss KAK PIAh i like to call u KAK ROS... manje je...

TiNiE said...

waaa eera muka syasya dari umur 2 hari sampai skang tak berubah..comeyyy!!! besnyer dpt rakamkan detik tu kan, husband kaktinie ni dia segan sikit, masa bb kuar dia lari dari labour room apodaaa!!!

EraNaZeErA.. said...

sama yerk... mgkn kat mata kot..

peyut amik gambo tu pun coz doktor mmg suh... kalu ikut peyut takut tu... doktor siap tanya nak rakam or amik gambo.. tu yg dia amik gambo tu... penakut skit..

tp era mmg suh dia tmn... kita kan mak ayah jauh... so dia jelah yg kita ada.... tp mmg best bila dapat lihat balik... sbnrnya ada lg kak.. tp cam tak sesuai nk letak kat blog... tu je yg bleh

mummysya said...

Happy Birthday Syasya... Semoga sihat selalu ya...

Kejap jer masa berlalu kan...

EraNaZeErA.. said...

to MUMMYSYA >

thanks...untie KIN.. hehe.. bg pihak...

aaa..jap je... tetiba terus terasa diri ini tua... huhuhu...

KM said...

Semoga Allah menjadikan Syasya,anak yg soleh buat dua ibua bapa...amin....

KM said...

Semoga Allah menjadikan Syasya,anak yg soleh buat dua ibua bapa...amin....

EraNaZeErA.. said...

to KM >

Insyaallah.... amin amin...

Mrs.R @ Emi said...

hepi besday

yanizan said...

hepi belated bufday syasya..amboi pjgnye nama...hehe...tk sngka tarikh lahir nk dekat sama ngn ank akk...tp tawun laen..hehe

EraNaZeErA.. said...

to EMI >

thanks....adiah...

to KAK IJAN >

thank you.... heheh... nama atuk2 kasi... aaa..kan selang 1 hari je...

Xn a u f a l X said...

syasya...hepi besday....
adiah anjang bagi lamabt skit...;)
nk pindah umah nant bgtau la kak ngah...buleh p tolong....

EraNaZeErA.. said...
This comment has been removed by the author.
EraNaZeErA.. said...

to Naufal >

kalu lg lambat bg adiah..lg besaq la jawabnya... ni syasya pesan.... heheh..

ha wajib tolong... nnt apa2 kak ngah tipon...

onniey84 said...

aka..terharunya tgok saat syasya keluar tuu

EraNaZeErA.. said...

to ONNIEY >

mmg terharu... teringat masa mak kita lahirkan.

~ cpm ~ said...

wah...bestkan bila ada simpan gambo gambo gini....hehe...
kejap je dah beso ek....
nampaknye ko kena tambah lagi ni...wah...lariiikkkkkk.....hahaha

EraNaZeErA.. said...

mmg best.... bila kejap je...yg tak bestnya... aku pulak dah jd tua... huhuhu....

apa tambah lagi... tunggu masuk umah baru... baik punya projek... hahahaha.... kalu ko lari pun... aku leh keja... dokat je kan umah kita...