nnf

Tentang AKU

My photo
Melayari kehidupan didunia tidak semudah yg disangkakan...begitu juga dengan perhubungan sesama manusia...tetapi kehidupan akan menjadi begitu indah jika pandai menyelaminya... dan yang paling penting MAKLUK ASING TIDAK MUNCUL....LALALA

Wednesday, April 21, 2010

10 HARI LAGI... HANYA DIHUJUNG JARI..


so.. kekawan.. sesapa yang masih belum buat... silalah berbuat apa yang patut...

coz... tarikh tutup adalah penghujung bulan APRIL ini.. maknanya... tinggal hanya 10hari lagi...


jangan isi... last minute...... isilah dari sekarang...


E-FILING MEMANG... MUDAH, TEPAT DAN SELAMAT...










kalau tak tahu apa2... boleh menghubungi CALL CENTRE or cawangan lhdn yang terdekat...


sesapa yg nak minta aku tolong isikan pun bleh aje.... no bayaran.. tp yg mana sanggup untuk kasi tahu berapa pendapatan tahunan yg tertera kat EA form korang lah.. tp ada gak aku dah buatkan untuk KEKAWAN aku... tolong menolonglah adalah amalan mulia.... tak kiralah kawan lama or kawan baru.. janji kita kawan... .... yang baru dieratkan..yang lama dieratkan lagi.. tak gitu...


so..


JANGAN LUPA.... DAN BERBANGGALAH... JIKA ANDA DIKENAKAN CUKAI.. KERANA ITULAH SUMBANGAN KEPADA PEMBANGUNAN NEGARA... KITA....





nota AKU :......... lega dah settle.... :)

10 comments:

AQisH said...

fuhh..akak dh buat semalam..legaaa x terkata..pulak2 xyah byr cukai..lhdn kena byr blk kat akak..haa bila nak byr niii :-p

Shima said...

Eera, akk pun dh semak, akak tak kena bayar cukai. Lg2 dah buat potongan zakat melalui gaji, mmg berbaloilah tak kena cukai. Syukur Alhamdulillah. Tapi pelik, awak kena byk juga ye?

EraNaZeErA.. said...

KAK AQISH >

bagus3.. camnilah rakyat malaysia.. wah... hehe... wah kalu dah lhdn nak kena byr balik.. gaji dikira lebat ler tu...
amboi.. tak sabar no... hehehe.. tunggu dlm 2 minggu akan dpt... so tungguuuuuuuuuuuuuu..

KAK SHIMA >

bagus3... sbb... kitarang ni..tak mcm kerajaan... elaun dicampur ngan gaji kasar.. pastu terus kena tolak cukai... rasanya elaun cola ja yg dikecualikan cukai kak... tp elaun PA dengan Elaun Dwibahasa.. termasuk skali.. kiranya mmg kena cukai.. rugi oooo.. hehe.. lagipun.. gaji kat lhdn ni.. kira banyak gak kak.. basic PA kat sini pun.. dah dkt RM2rb..

jannah said...

sib baek gaji aku ciput, xyah nk declare income tax..hihihi..tapi yg pakcik tu ler tiap2 taun aku yg ngadap e-filing.
ni pon lom wat lagi, password dah lupe caner ekk??

EraNaZeErA.. said...

JANNAH >

hehe.. sib baik tak kan bertahan lama tu.. lambat laun kena gak.. mana mau lari... hehee.. biasalah.. si peyut pun aku gak yg buat.. bknya dia buat pun... baik buat cpt.. nanti line sibuk dkt last2...

kalu terlupa.. cuba klik kat terlupa kata laluan...kalu tak leh gak.. tipon je.. call centre ckp terlupa kata laluan.. kang dorang resetkan... lepas tu.. tulislah password kat borang yg dah diprint beserta dengan soklan pilihan tu..senang tahun dpn tak lupa..

Anonymous said...

era, nk tny.. if wife dh pencen (pencen b4 umur 55), let say pencen dpt rm1.6k/month, husband cfm x kena cukai, pcb paid mst akan dibayar blk oleh lhdn sbb zakat byr byk.. advisable utk taksiran bersama or berasingan? if berasingan pun wife dia xkena byr pape kan? need ur advise..tq..

-kak sham-

Izzatul Iman said...

Saya ada soalah saat2 akhir...

1. Saya mula kerja 18.02.2008.
jadi tahun 2008 tak cukup setahun saya kerja. perlu declare tak?

2.Gaji kasar saya sekarang RM12++ sebulan...

saya belum ada file pun dengan LHDN...

kalau saya buat hari ni, dah tentu saya akan kena penalti.

ada masalah tak kalau saya buat tahun depan?

3. Kalau saya buat file tu tahun depan(2011), cemane nak declare pendapatan tahun 2009? ada penalti tak? biasanya berapa?

Huhu... help me...

EraNaZeErA.. said...

Kak SHAM >

kalau kita bersara awal atas pilihan sendiri..mmg kena kira cukai.. tp kalau diikutkan.. dri pencen yg diterima.. maknanya 1600x12bulan.. baru 19200 setahun..maknanya tak kena cukai tu kak.. so.. kalau mcm tu.. lebih baik buat berasingan ja...

to IZZATUL >

pendapatan yg dikenakan cukai adalah rm28000 ke atas bagi satu tahun. maknanya izza belum lagi layak dikenakan cukai.. so.. tak perlu declare pun tak per... tp kalau setahun lebih dari 28k tu kenalah declare.. pegi cawangan lhdn yg terdekat... :)

Anonymous said...

hi cik eera,
nak tanya jugak..
saya dah keje since 2008 and earning 43k per annum.. tak pernah bukak acc pon.. so nnt kalo bukak acc, adakah akan kena penalti? baper % kena penalti tu? sepanjang 2thn bekerja, saya ada dihantar ke oversea utk training hingga 6bln bg satu2 masa.
tlg advice?
toche!!

Anonymous said...

tx era...akak dh buat berasingan dh..huhu..;p

kak sham