nnf

Tentang AKU

My photo
Melayari kehidupan didunia tidak semudah yg disangkakan...begitu juga dengan perhubungan sesama manusia...tetapi kehidupan akan menjadi begitu indah jika pandai menyelaminya... dan yang paling penting MAKLUK ASING TIDAK MUNCUL....LALALA

Thursday, April 15, 2010

JAJA KENA CUKAI... KEJI KER???




MANA LAGI BAGUS... JAJA BERAPA KENA CUKAI... KER???

JAJA GAMBO2...... YG TAK SEPATUTNYA..

SO... AKU PILIH AKU JAJA BERAPA AKU KENA CUKAI... LAGI OK....

BUKANNYA... NAK RIAK... TAPI DAH MEMANG TANGGUNGJAWAB KAN... (ke menjeles sbb aku kena bayar cukai lagi banyak - hehhh,)

BAK KATA PENCERAMAH DARI KWSP TADI...

PATUTNYA SESAPA YG BEKERJA... DAN KENA POTONG KWSP DAN CUKAI..

PATUT BANGGA... COZ SEMUA TU MENJANA PEMBANGUNAN NEGARA...

SO... KALAU KO RASA... TAK NAK JAJA BERAPA KENA CUKAI...

TAK PAYAH LAH NAK PERLI2...... TP YG NYATA.....

TAK JAJA KAT BLOG... TP DAH JAJA KAT SEANTERO OPIIS...

HA.... APA KES??????

SO... BAYARLAH CUKAI PENDAPATAN ANDA.....



nota AKU :.... tak perlu nak bermain dengan hadis2 or kata2 manis hanya kerna nak menutup perlakuan sendiri bagi mendapat nama baik..




..................... ENTRY 2 3 HARI LEPAS ....................



walaupun staff income tax.... ttp kena gak...

dan seperti tahun2... yg lepas... bulan ni.. adalah

bulan untuk mendeclare pendapatan bagi tahun 2009...

so... tarikh akhir adalah hujung bulan ni... 30 April 2010..

so.. kekawan... jangan lupa yerk...

skrg ada cara yang paling mudah... dan senang... iaitu

e-filing..... betul kekawan.. mmg senang sangat guna e-filing ni...

tak payah pening-pening nak kira... otomatik sumanya....

so... no alasan kata susah nak declare cukai lagi....

tp yang penting.. jangan nak online dkt last2 tarikh.. coz nanti for sure...

line akan sibuk... dan amat susah... nak masuk... so isilah dari sekarang...

wah... bagus tak aku... promote gitu...

so... aku dah siap... dan... huhuhuhhhhhhhhhhh....

untuk tahun 2009... banyak plak yang aku kena cukai....

dalam RM536... henggetttttttttttttttttt.....

huhuhhh banyak tuuuuuuuuuuuu...

udahlah bonus yelekkkkkkkkk...

so... mau tak mau....

kena gak bayarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....



slip pengesahan selepas siap hantarr...







nota AKU : lari macam mana pun.... ttp satu hari nanti akan kena gak.... betul tak????????





6 comments:

imanamani said...

sila baca dalam loghat bahasa jawa... " kamu lari ...LHDN kejar.."

macam satu ayat tu.."minah lari wak kejar"...

hehehehe

EraNaZeErA.. said...

to FAZILA >

wah.. benda baru ni.. bagus2... tp guna apa bahasa pun..

ttp kena bayar huhuhhhh.... sodih2...

kak wos said...

aku kena dua ratos lebih jer era..
nak jaja pon maluu..
kalo kena 2 ribu, pasti aku buat protected entry (vah? ada blog lagi ker?) hahahaha!!

EraNaZeErA.. said...

Kak WOS >

woishh.. aku kalau dah kena 2ribu... tak mainlah buat protected entry.. aku buat entry kekal 2 bulan gitu.. wakakaka.... baru vangga....

tp kiranya... aku perlu vanggalah.. yerk.. sbb kena bagi kat lhdn 536 hengget... tp takpa... opisku jugak.. yg bayar gaji kan kan... tipah lagi best... siap lhdn KENA BAYAR BALIK.... va va va... VANGGA tu... tp sayang seribu kali sayang KORANG DAH TAKDE BLOG... so... tak bleh la nak VANGGA.... sian.. plak.. takder plak org yg nak cerca korang sbb vangga kena cukai... hahahaa... :) tak mau gelak syaitan.. nak gelak sin chan je...

Rizziela said...

Saya pun dah siap hantar...

Tapi Income Tax yg kena bayar saya sebab company terlebih deduct from my salary

EraNaZeErA.. said...

to RIZZIELA >

bagus bagus bagus.. buat awal2.. kalu tak nanti mesti susah nak masuk..

wah... kalau dah income tax kena bayar balik.. kiranya.. gaji tu udah besor... hehehe :)